De impact van netwerkcongestie?
Netwerkcongestie is een groeiend probleem in Rotterdam en de rest van Nederland. Netbeheersers, zoals Stedin, kunnen hun klantencontracten daardoor niet verhogen. Gevolg hiervan is dat ondernemers hun groei- en verduurzaamheidsplannen vaak niet kunnen realiseren.
De Flex-scan
Impact tonen en oplossingen bieden
Het is Darel’s missie om bedrijven te ondersteunen met strategie en concrete plannen in de energietransitie. Wij hebben ruime ervaring in het uitvoeren van deze Flex-scans en afgelopen jaren vele ondernemers begeleid. Wij dragen slimme oplossingen voor die ook gerealiseerd zijn.
Tijdens de Flex-scan maken we de impact van deze netwerkcongestie voor huidige én verwachte gebruik van het netwerk door de ondernemer inzichtelijk en bepalen wat dat betekent voor de ondernemer zelf. Hierdoor krijgt de ondernemer grip op de impact.
Doel van de Flex-scan is om naast de impact ook concrete oplossingen te bieden over de ondernemer: wat is wél mogelijk, welke slimme oplossing kan de ondernemer zelf doorvoeren, hoe ziet de business case daarvoor eruit, hoe kunnen de oplossingen gerealiseerd worden en welke financiële ondersteuning, zoals subsidies, zijn daarbij van toepassing.
Stappenplan
We gaan daarbij als volgt te werk:
-
Samen met de input van de ondernemer analyseren we het huidige energieprofiel van de ondernemer en modelleren toekomstige verwachtingen. Dit geeft een helder inzicht in de benodigde capaciteit de komende jaren.
-
Gegeven de lokale netwerkcongestie situatie van de netbeheerder zoeken we initieel oplossingen die de ondernemer zelf kan realiseren, zoals: het toepassen van nieuwe contractvormen, de inzet van meet- en sturingssysteem, energie-management systeem, energieopslag, het slim aansturen van laadinfra en terugleveren van opgewekte zonne-energie. We optimaliseren daarbij de eigen energie-flexibiliteit.
-
Vaak is het mogelijk om lokaal met andere ondernemers samen te werken om het netwerk nog beter te benutten. Dit leidt dan tot een win-win-win situatie voor zowel betrokken ondernemers als de netbeheerder. Na toestemming brengen we ondernemers met elkaar in contact en werken een collectieve oplossing uit. Dit kan uitgroeien tot een energie-hub.
-
Bij de oplossingsmogelijkheden geven we een eerste beeld van de bij behorende business case (investeringskosten, terugverdientijd, onrendabele top)
-
Voor verschillende oplossingen zijn financieringsmogelijkheden/subsidies beschikbaar en we kunnen een aanvraagproces daarbij uitvoeren en begeleiden.
Contact
Bent u als ondernemer geïnteresseerd of wil u meer weten, neem dan contact op met:
Kasper Ligtenberg, kasper.ligtenberg@darel.nl
Rolph Spaas, rolph.spaas@darel.nl